Bezglutenowe bułeczki owsiane – idealne na śniadanie lub kolację

Chyba niemal każdy, kto miał okazję zjeść bezglutenowe bułeczki owsiane, zgodzi się z twierdzeniem, że są one naprawdę pyszne. Idealnie nadają się na śniadanie lub kolację. Oczywiście takie bułeczki można zjeść także między posiłkami. To, co z pewnością o takich bułkach powiedzieć można to to, iż dostarczają one mnóstwo energii, są syte, a przy tym nie obciążają układu pokarmowego. I są oczywiście przepyszne.

Bezglutenowe bułeczki owsiane

Bułki bezglutenowe to znakomita propozycja dla osób, które nie tolerują glutenu. Polecić można także wszystkim tym, którzy cierpią na schorzenia układu pokarmowego. Podstawowym składnikiem takich bułeczek są płatki owsiane, które są zarówno pyszne, jak i zdrowe. Zawierają bowiem duże ilości błonnika. Dlatego bułki dostarczają organizmowi odpowiednią ilość energii i co ważne, zaspokajają głód na długi czas. Owsiane bułki bezglutenowe mogą zatem stanowić idealną alternatywę dla klasycznych bułek wytwarzanych z białego pieczywa. Nie jest tajemnicą, że spożywanie dużej ilości białego pieczywa negatywnie wpływa na stan zdrowia, choćby poprzez to, że prowadzi do nadwagi.

Produkty potrzebne do przygotowania owsianych bułeczek bezglutenowych

Przygotowanie owsianych bułek bezglutenowych nie jest skomplikowane. Co ważne, do ich wytworzenie nie potrzeba także wielu produktów. Owsiane bułki bezglutenowe upiec można z takich składników jak płatki owsiane, niegazowana woda mineralna, jajka, oliwa z oliwek, proszek do pieczenia oraz sól. Jak zatem widać, wszystkie te produkty są szeroko dostępne w każdym sklepie spożywczym. Najczęściej wszystkie wymienione składniki na co dzień znaleźć można w każdej kuchni. Mając wszystkie potrzebne produkty, przejść można do przygotowania bezglutenowych bułeczek owsianych.

Przygotowanie owsianych bułeczek bezglutenowych

Jak wspomniano, przygotowanie owsianych bułeczek owsianych nie jest trudne. W pierwszej kolejności do naczynia wysypać należy płatki owsiane (1 szklanka), proszek do pieczenia (1 łyżeczka) oraz szczyptę soli. Wszystkie te składniki należy ze sobą dokładnie wymieszać. Następnie dodać należy jedno jajko, szklankę niegazowanej wody mineralnej i dwie łyżki oliwy z oliwek. Wszystkie składniki znów należy dokładnie ze sobą wymieszać. Tak przygotowane ciasto odłożyć należy na 10 minut. Po tym czasie należy uformować kilka kulek, które następnie należy lekko rozpłaszczyć na blaszce. Ta oczywiście wyłożona powinna być papierem do pieczenia. Tak przygotowane bułki bezglutenowe wystarczy już tylko włożyć do piekarnika. Piekarnik rozgrzany powinien zostać do 180 stopni, a samo pieczenie trwać powinno ok. 20 minut.

ZOSTAW ODPOWIEDŹ

Proszę wpisać swój komentarz!
Proszę podać swoje imię tutaj