Przy jakichkolwiek alergiach i nietolerancjach możemy mieć problemy z ułożeniem spójnego jadłospisu. Jednak warto o to zadbać. Tylko prawidłowa dieta jest w stanie zapewnić nam idealne warunki do funkcjonowania. Wpływa to na cały organizm. Kluczowe jest, aby dostarczać substraty do wszystkich procesów metabolicznych. W ten sposób zyskamy pewność, że każdy układ będzie prawidłowo pracował.

W diecie powinniśmy mieć zapewnione wszystkie makroskładniki w optymalnych proporcjach .Jednak konkretne właściwości mogą znacznie się różnić w zależności od naszego zapotrzebowania kalorycznego. Z tego powodu kluczowe jest tu indywidualne podejście. Tylko w taki sposób będziemy w stanie rozpisać jadłospis, który zaspokoi nasze potrzeby. Przyjmuje się, że każdy posiłek powinien być pełnowartościowy. Oznacza to, że musi on zawierać białka, węglowodany oraz tłuszcze. Jesteśmy w stanie wprowadzić tą regułę niemal do każdej potrawy.

Nawet bezglutenowy obiad może być równocześnie świetny w smaku i stworzony z dobrze dobranych produktów

Nawet bezglutenowy obiad może być równocześnie świetny w smaku i stworzony z dobrze dobranych produktówIstotne jest jedynie, aby skupić się na połączeniach pokarmów. Tłuszcze nie muszą być wcale pochodzenia zwierzęcego. Znacznie zdrowszą opcją jest czerpanie ich z roślin. Do dyspozycji mamy tu oczywiście oleje tłoczone na zimno. Nadają się do wykorzystania w sałatkach i potrawach podawanych na zimno. Jednak wiele z nich możemy używać również do smażenia. Warto o tym pamiętać w trakcie gotowania. Idealnym uzupełnieniem każdego dania są również nasiona i orzechy. Zawierają kwasy tłuszczowe, które doskonale odżywiają organizm i zapewniają cenne źródło energii. Warto z tego korzystać. Szczególnie jeśli mamy trudności z prawidłowym dopasowywaniem składników. Jest to bardzo neutralne w smaku rozwiązanie.

Jeśli chodzi o wykluczenie glutenu nie powinniśmy mieć większych kłopotów

Możemy całkowicie zrezygnować z produktów opartych na mąkach. Jednak równie dobrym sposobem jest sięganie po warianty dla alergików. Są one prawidłowo dopasowane pod względem składu. Nie znajdziemy w nich glutenu, który mógłby powodować liczne dolegliwości. Sam smak takiego pieczywa lub makaronu nie różni się zbyt mocno od standardowych produktów. Z tego uwagi na to nie powinniśmy przejmować się takimi ograniczeniami żywieniowymi. Warto zrezygnować ze wszystkich pokarmów, które mogłyby powodować u nas uczulenia. Dzięki temu znacznie lepiej będziemy reagować na posiłki, a układ pokarmowy będzie funkcjonował prawidłowo. Przy daniach bezglutenowych możemy wspomagać się przepisami innych osób. Znacznie ułatwi nam to wdrożenie się w nowy styl żywienia. Szczególnie jeśli będziemy bazować na ulubionych potrawach.

ZOSTAW ODPOWIEDŹ

Proszę wpisać swój komentarz!
Proszę podać swoje imię tutaj