Katarzyna Bosacka o różnicach między Amerykanami a Europejczykami

Katarzyna Bosacka wskazała wyraźnie różnice pomiędzy tym, co trafia na stoły Amerykanów i Europejczyków. Czyja dieta według niej jest znacznie zdrowsza?

Katarzyna Bosacka na zdrowym odżywianiu i rozsądnych zakupach zna się jak nikt inny. Gwiazda od wielu lat stara się zmienić podejście Polaków do zakupów spożywczych i uzmysłowić im, że warto czytać etykiety, znajdujące się na opakowaniach. Dzięki temu można bowiem uniknąć wielu żywieniowych błędów. Przez lata działalności dziennikarce udało się uświadomić wiele osób na temat tego, że zmiany mogą rozpocząć już na etapie zakupów.

Kasia nigdy nie nawoływała do bardzo restrykcyjnych diet, które dla wielu osób są prawdziwą męką. Stawiała raczej na to, by bazować na zdrowych produktach, co zdecydowanie przysłuży się zdrowiu i nie spowoduje problemów z wagą.

Katarzyna Bosacka o diecie Amerykanów i Europejczyków

Diety i nawyki żywieniowe poszczególnych nacji bardzo się od siebie różnią. Katarzyna Bosacka przy okazji rozpoczęcia sezonu grillowego postanowiła wziąć pod lupę, co na ruszt wrzucają Amerykanie i czym zajadają się Europejczycy. Kto według specjalistki od zdrowej diety, która przez kilka lat mieszkała za oceanem, odżywia się z korzyścią dla siebie, a kto wręcz przeciwnie?

W rozmowie z Jastrząb Post Kasia zdradziła też, w których restauracjach na świecie jadła najpyszniejsze dania.

W Polsce na grillu znajdziemy karkówkę, dobrej jakości kiełbasę. My Polacy bardzo lubimy grillować pieczarki, papryki, bakłażany, cukinie, jak są szparagi, to szparagi się zdarzają. Amerykanie i Kanadyjczycy grillują zdecydowanie mrożone hamburgery i do tego są bułeczki o 100-letniej przydatności do spożycia. Do tego mają takie ogórki słodko-kwaśne, można powiedzieć kiszone.

W USA i Kanadzie ciężko trafić w supermarketach na dobrej jakości produkty:

Ciężko znaleźć w takim typowym supermarkecie kanadyjskim czy amerykańskim dobrej jakości chleb. Jeśli jest maślanka, to w zasadzie jest tylko jeden rodzaj albo dwa. Kefir ma 13% tłuszczu. Przypominam, że w Polsce ma 1% tłuszczu. Wybór warzyw w Kanadzie czy Stanach jest większy, bo to są znacznie większe rynki i ta bliskość Meksyku, gdzie i awokado, i truskawki przez cały rok, jeżyny, borówki.

Bosacka zdecydowanie woli polską kuchnię:

Ale mimo wszystko wolę i polską kuchnię i polskie zakupy niż w Kanadzie czy Stanach. Chociaż oczywiście muszę wspomnieć, że jedne z najlepszych restauracji, w których jadłam w życiu były w Stanach.

Byliście kiedyś w Kanadzie lub USA?

ZOSTAW ODPOWIEDŹ

Proszę wpisać swój komentarz!
Proszę podać swoje imię tutaj