Strona główna Kuchnia Dźwigniowy ekspres do kawy – perła prawdziwych koneserów

Dźwigniowy ekspres do kawy – perła prawdziwych koneserów

Mówi się, że są prawdziwą duszą espresso, dlatego znów wracają do łask. Mimo że nie są innowacyjnym wynalazkiem, mają ciekawą historię. Ekspresy dźwigniowe dedykuje się prawdziwym koneserom, którzy rytuał parzenia kawy sprowadzają do sztuki. Nowoczesne modele, tworzone zgodnie z duchem tradycji to urządzenia bazujące na najnowszych osiągnięciach techniki, ale wciąż wymagające ręcznych ustawień. Przekonaj się, że warto je mieć.

Dobre ekspresy dźwigniowe pozwalają na uzyskanie precyzyjnego aromatu, gęstości i koloru kawy. Jej jakość uzależniają nie od maszyny, ale człowieka – jego użycia siły i wyczucia czasu, dlatego mówi się, że kawa tworzona za pomocą tego rodzaju ekspresu jest wyjątkowa i ma duszę. Co wyróżnia te urządzenia?

Ekspres dźwigowy – geneza produktu

Ojcem pierwszej maszyny był mediolański inżynier – Cremonesi, który skonstruował urządzenie wyposażone w dźwignię. Mechanizm był uruchamiany za pomocą nacisku na sprężynę, która z kolei wytwarzała parcie na wodę, przechodząc przez kawę. Ponieważ model nie do końca był doskonały, autor zaprosił do jego ulepszenia Achillego Gaggię, który użył w maszynie ciśnienia powstałego przez parę wodną – ciecz była od razu wtłaczana do cylindra. Dźwignia pozostała do przesuwania tłoku w cylindrze, który teraz prezentował wyższe ciśnienie i lepiej przetłaczał wodę. Dzięki ulepszeniom po raz pierwszy uzyskano charakterystyczną dla espresso kremową piankę (crema), która jest potwierdzeniem jakości serwowanej kawy.

Zasada działania ekspresu dźwigowego

Maszyna w każdej wersji składa się ze zbiornika na wodę (bojler), sprężyn, cylindra, tłoku, grzałki i dźwigni. Działanie urządzenia jest proste – kiedy naciskasz dźwignię, podnosi się tłok, do którego zamocowana jest sprężyna. Tłok pozwala na napełnienie cylindra wodą pochodzącą z bojlera. Kiedy opuścisz dźwignię, sprężyna powoduje nacisk na tłok, a tłok z kolei na wodę, która przedostaje się przez sitko do kawy. Na rynku znajdziesz wiele takich urządzeń, które mogą cechować się innymi detalami, np. w obszarze doprowadzenia wody z cylindra pod tłok. Czym różni się ekspres dźwigniowy od kolbowego? Za każdym razem przygotowujesz dokładnie taką samą porcję kawy, która zajmuje objętość tłoka. W ekspresach kolbowych ciśnienie jest skokowe, ze względu na zmianę objętości wody, a w ekspresach dźwigniowych przepływ wody jest stały, więc ciśnienie wywierane przez tłok spada w sposób liniowy od 9 do 10 bar na początku parzenia, aż do 0 na końcu ekstrakcji.

Ekspres dźwigowy – zalety urządzenia

Urządzenie pozwala na uzyskanie espresso o doskonałych parametrach i nieporównywalnym smaku, których nie sposób osiągnąć w ekspresie kapsułkowym czy automatycznym – odmienny aromat mogą rozróżnić nie tylko koneserzy, ale także klasyczni kawosze. Na ostateczny smak kawy wpływa siła mięśni, wyczucie, a także doświadczenie nabyte w procesie parzenia kawy. Jeśli zależy Ci na wyjątkowej jakości napoju, ekspresy dźwigniowe będą strzałem w dziesiątkę. Proces automatyzacji został w nich wykluczony – to barista decyduje o smaku espresso. Kawa z takiego urządzenia jest autorską propozycją, którą się kreuje od podstaw. Ekspresy dźwigniowe, mimo że mają ponad 100 lat, do dziś spotyka się we włoskich kawiarniach. A im dalej na południe Włoch, tym jest ich więcej.

ZOSTAW ODPOWIEDŹ

Please enter your comment!
Please enter your name here