Jednym z najpopularniejszych napojów, jakie pije się każdego dnia, jest herbata. Nic więc dziwnego, że ma ona tyle odmian. Jedną z nich jest roiboos, choć nazwa ta nie jest w ogóle powiązana z herbatą. Skąd w takim razie się ona wzięła? Roiboos to bowiem czerwonokrzew, który w ostatnim czasie zyskał swoje grono fanów. Poleca się spożywanie tego naparu ze względu na jego właściwości lecznicze. Sprawdź zatem, jak go zaparzyć!

Jak parzyć roiboos?

Parzenie herbaty roiboos jest banalnie proste, więc poradziłoby sobie z tym nawet dziecko. Od tego jednak zależy, jak będzie ona smakować. Na ogół ma łagodny, słodki smak. Przygotowując ten napar, możemy od razu zauważyć, że ma on lekko czerwonawy kolor. Różni się on w znacznym stopniu od zwykłych herbat, ponieważ, nawet jeśli jego parzenie potrwa dłużej, nie trzeba się martwić o gorzki smak. Jest to jednak bardzo charakterystyczny szczegół tego typu herbat. Warto wiedzieć, że istnieje również roiboos zielony, jednak w odróżnieniu od czerwonego nie poddaje się go fermentacji. Jak zatem go zaparzyć?

Bardzo często instrukcja zamieszczona jest na opakowaniu, bez względu na to, czy wybrało się napar sypany, czy w torebkach. Nie każdy wie, że tego typu herbata powinna być przefiltrowana przez sitko, ponieważ ma ona małe drobinki. Jedna łyżeczka suszonych liści w zupełności wystarczy, następnie należy przygotować 250 ml. Parzenie naparu powinno trwać nie dłużej jak pięć minut przy dziewięćdziesięciu pięciu stopniach. Tak uzyskaną mieszankę bez problemu można użyć jeszcze z dwa, a nawet trzy razy, aby zaprzenie tej herbaty było w pełni zadowalające. W przypadku saszetek tak samo, jak przy liściach, należy zalać je wrzątkiem. Warto zaopatrzyć się w dobry zaparzacz z papierowym filtrem.

Jakie właściwości ma roiboos?

To właśnie dzięki swoim właściwościom leczniczym roiboos stał się taki popularny. Jego główną zaletą jest to, że nie ma w sobie ani grama kofeiny, dlatego bez przeszkód może być spożywany przez dzieci oraz kobiety w ciąży. Jakie właściwości ma rooibos? Zmniejsza mdłości, pomaga w bezsenności, pozytywnie wpływa na trawienie oraz samopoczucie,

Zawarta w naparze witamina C świetnie wspiera układ odpornościowy. Poprzez spożywanie tej herbaty można obniżyć ciśnienie. Roiboos poleca się szczególnie ze względu na fakt, że spowalnia on proces starzenia oraz rozwój komórek nowotworowych. Okłady z naparu mogą pomóc przy swędzących ranach. Co więcej, wykorzystanie sproszkowanej herbaty w formie maseczki, pomoże uporać się z trądzikiem.

ZOSTAW ODPOWIEDŹ

Proszę wpisać swój komentarz!
Proszę podać swoje imię tutaj