Kawa speciality wymaga specjalnego traktowania. W przeciwnym wypadku traci ona swoje właściwości. Tym samym można się spodziewać, że nie będzie ona tak smaczna i aromatyczna, jak powinna. Dobra kawa musi być odpowiednio przechowywana. Na szczęście znając główne założenia, można bez trudu stworzyć warunki, w których kawa będzie mogła być przechowywana nawet przez kilka miesięcy po otworzeniu opakowania. Jak poprawnie ją przechowywać? Jak robią to sklepy z kawą?

Najlepiej — hermetyczne warunki

Teoretycznie kawę powinno się wypić w ciągu czterech tygodni od otworzenia opakowania, ale w rzeczywistości zwykle nie jest to możliwe. Z tego też powodu konieczne jest zastosowanie się do metod zmniejszających ryzyko tego, że kawa stanie się nieświeża, a jej jakość spadnie. Jeśli kawa ma być przez długi czas pyszna i aromatyczna, to powinna być przechowywana bez dostępu powietrza. Tlen reaguje ze związkami, które znajdują się w ziarnach kawy i bardzo szybko wpływa on na to, że ich jakość spada. Z tego powodu kluczowe dla jakości kawy jest sięgnięcie po zamykane puszki, które ograniczają dostęp powietrza do ich wnętrza. Szczelny pojemnik próżniowy może być najlepszym pojemnikiem na kawę… ale musi on spełniać też kilka dodatkowych wymogów, w tym – powinien nie przepuszczać światła. Jeśli kawa jest poddawana działaniu podwyższonej temperatury, to momentalnie jej aromat i smak mogą się zmieniać. Dlatego też żadna palarnia kawy nie pozwoli sobie na to, by ziarna były w niej palone zbyt długo.

Koniecznie bez wilgoci

Kolejną ważną kwestią jest odcięcie dostępu kawy do wilgoci. Może ona powodować jej zbrylanie się, a nawet pojawienie się na niej pleśni. Oba te zjawiska są efektem utleniania się kawy, które jest zdecydowanie niewskazane. Stąd też pojemnik na kawę musi być szczelny. Nie może być mowy o tym, że przedostanie się do niego choć kropelka wody, bo może ona być przyczyną bardzo poważnego spadku jakości samej kawy. Nie ma też wątpliwości, że jeśli pojawi się na niej pleśń… to kawa będzie nadawała się tylko do wyrzucenia. Lepiej więc jest odpowiednio o nią zadbać, bo jak łatwo się domyślić koszt wysokiej jakości kawy speciality jest dość adekwatny do jej wartości smakowej i aromatycznej, choć obiektywnie rzecz biorąc, może on być uznany za dość drogi. Najlepszym wyborem opakowania będzie więc ciemne i szczelne pudełko hermetyczne. Na ogromną uwagę zasługują więc klasyczne puszki z zamknięciem lub też specjalne designerskie pojemniki z tworzywa. Z racji tego, że są one zamykane pokrywą, to można śmiało powiedzieć, że są one dobrym zabezpieczeniem kawy przed utratą jej walorów. Dobrze też, jeśli pojemnik jest ustawiony w miejscu z daleka od źródeł zapachów oraz od silnego światła słonecznego.

Kawa sprzedawana w dobrym opakowaniu

Być może zauważyłeś, że dobry sklep z kawą sprzedaje produkty wyłącznie odpowiednio zapakowane. Dzięki temu wydłuża się jej termin przydatności oraz utrzymuje się jej walory smakowe i aromatyczne. Dobrze opakowana kawa może być przechowywana znacznie dłużej – nawet w sklepie. Jeśli chcesz mieć pewność, że kupujesz kawę, której jakość nie została obniżona podczas przechowywania, to zwróć uwagę na jej opakowanie. Najlepiej by była ona zamknięta w hermetycznie zamkniętym worku. Koniecznie powinien on być ciemny i zatrzymujący światło. Dobrze jeśli będzie on miał także specjalny wentyl, który uniemożliwia przedostawanie się powietrza do wnętrza worka, ale równocześnie pozwala na to, by nagromadzone gazy mogły się z niego uwalniać.

ZOSTAW ODPOWIEDŹ

Proszę wpisać swój komentarz!
Proszę podać swoje imię tutaj