Jak przygotować lazanię?

Lazania, czyli pyszne włoskie danie, to doskonały sposób na szybki, prosty i wyjątkowo smaczny obiad. Jest pełna wartościowych składników, świetnie smakuje, a jej zapach sprawia, że nawet jak nie jesteśmy szczególnie głodni, mamy ochotę na jej spróbowanie. Choć lazanię można kupić w ramach gotowych dań w większości większych sklepów, zdecydowanie najlepiej smakuje wtedy, gdy będzie własnoręcznie wykonana.

Przepis na lazanię nie jest skomplikowany, dzięki czemu bez problemu poradzą sobie z nią także osoby, które nie mają zbyt wielkiego talentu kulinarnego i raczej nie rzucają się z motyką na słońce jeśli chodzi o wyszukane dania

Zanim zabierzemy się za wykonanie dania, warto zgromadzić odpowiednie składniki. Potrzebne będą płaty suchego makaronu do lazanii, które możemy kupić w wersji gotowej w każdym sklepie, ser mozzarella, zwykły żółty ser. Oba w ilości po około 250 gramów. Kolejna kwestia to składniki na sos mięsny: pół kilo łopatki wieprzowej, dwie średnie cebule, kilka ząbków czosnku, 200 gramów pieczarek, przecier i koncentrat pomidorowy, olej roślinny oraz przyprawy, takie jak sól, pieprz, zioła prowansalskie, majeranek, słodka papryka. Potrzebne będą też składniki na biały sos do lazanii: jedna trzecia szklanki mleka, 100 gramów słodkiej śmietanki oraz łyżeczka słodkiej papryki. Oprócz tych składników, można również poeksperymentować z innymi dodatkami – lazania nie musi za każdym razem smakować tak samo. Gotowanie jest przecież sztuką kreacji i niekoniecznie trzeba się ściśle trzymać przepisów.

Pierwszym krokiem do przygotowania lazanii jest zrobienie farszu z mielonego mięsa

W typowym makaronie do lazanii doskonale sprawdza się duża ilość pomidorów oraz niewielkie kawałki mielonego mięsa. Warto zadbać o to, by mięso do lazanii nie było zbyt tłuste. Można je kupić już zmielone bądź samodzielnie zmielić w domu. Gdy mięso jest już zmielone, dokładamy wszystkie przyprawy z przepisu, dokładnie mieszamy i odstawiamy na bok. Następnie obieramy i siekamy w drobną kosteczkę cebulę oraz przepuszczamy przez praskę czosnek. Pieczarki obieramy i kroimy na niewielkie kawałki. Potem na oleju podsmażamy grzyby, cebulę i czosnek na niewielkim ogniu przez pięć minut. Po tym czasie dokładamy mięso z przyprawami i całość podsmażamy, aż mięso przybierze blady odcień. Dobrze jest cały czas kroić mięso łyżką drewnianą na mniejsze kawałki, aby nie pozostały zbyt duże. Gdy mięso jest już podsmażone, dolewamy przecier i koncentrat pomidorowy, całość mieszamy i gotujemy jeszcze przez kilka minut.

Gdy farsz mamy już gotowy, przygotowujemy foremkę do lazanii

Najlepsza będzie taka, która jest dokładnie do tego celu przeznaczona. Teraz jest czas na przygotowanie sera – zarówno mozzarellę, jak i zwykły ser ścieramy na tarce o takich samych, najlepiej dosyć grubych oczkach. W brytfance układamy płaty makaronu, następnie warstwę farszu mięsnego, posypujemy grubą warstwą sera, a następnie na wierzch nakładamy kolejne płaty makaronu. Na nie wysypujemy resztę sera, która została, a całość polewamy sosem zrobionym z mleka, śmietanki i słodkiej papryki. Całość pieczemy w temperaturze 180 stopni przez około godzinę. Najlepiej smakuje tuż po wyjęciu z piekarnika, gdy ser jest jeszcze ciepły i ciągnący.

2 KOMENTARZE

  1. Uwielbiamy lasagne! To ulubione danie moich dzieci. Ale nigdy nie używam kupnych płatów, makaron robię sama, smak jest nie do podrobienia 🙂

  2. W końcu pierwszy raz przygotowałam na obiad lazanię i razem z mężem jesteśmy zachwyceni! By odchudzić danie, użyłam mielonego mięsa z indyka a ser zamieniłam na wersję light. Pycha!

ZOSTAW ODPOWIEDŹ

Proszę wpisać swój komentarz!
Proszę podać swoje imię tutaj