Noże Santoku przeznaczone są zarówno do krojenia w kostkę, jak i do cięcia oraz szatkowania. Świetnie sprawdzają się przy pracy z owocami, warzywami, nabiałem, rybami oraz mięsem. W tym artykule przedstawimy Ci podstawowe informacje dotyczące prawidłowego wykorzystania tych produktów. Zapraszamy do sprawdzenia tekstu!

Jak i do czego można wykorzystać noże Santoku?

Nóż Santoku sprawdza się jako narzędzie pracy do krojenia w kostkę. W tym przypadku wystarczy, że będziesz wykonywać niewielkie ruchy ręką. Łatwe manewrowanie zawdzięcza się rozmiarowi ostrza. Zwykle jest to około 7 cali, czyli mniej niż przeciętny nóż szefa kuchni. Nóż Santoku ma również ostrze pod kątem 10-15 stopni. Dzięki niemu możliwe jest krojenie znacznie dokładniejsze niż przy wariantach z szerokim ostrzem. 

Cięcie natomiast docenisz szczególnie ze względu na niewielką krzywiznę krawędzi tnącej w pobliżu czubka noża. Małe zakrzywienia pomagają bowiem w krojeniu. Nie są jednak na tyle spore, abyś mógł kroić samą tylko metodą ruchu kołyszącego. Jeżeli chodzi o krojenie w kostkę, tutaj również docenisz precyzję pracy. Zwłaszcza w sytuacji, gdy nóż kupisz w sklepie SousChef. W tym miejscu bez problemu zaopatrzysz się także w wysokiej klasy tasak chiński.

Gdzie kupić noże Santoku?

Poleciliśmy Ci sklep SousChef. Dlaczego? Otóż przede wszystkim zaopatrzysz się tam zarówno w tasaki chińskie, jak i w noże szefa kuchni oraz Santoku. Mówiąc krótko, we wszystko, czego będziesz potrzebował przy przyrządzaniu potraw. Po drugie, w trakcie podejmowania decyzji zakupowej zawsze możesz skorzystać z porad ekspertów. Dla przykładu możesz w rozmowie z doradcą opowiedzieć o tym, do czego potrzebujesz noża, a on wskaże Ci najlepsze rozwiązanie. Przekonaj się sam i sprawdź wysokiej klasy noże Santoku. Dobrym rozwiązaniem może być również funkcjonalny tasak chiński. Wszystko zależy od tego, jakie potrawy zamierzasz przyrządzać. Powodzenia!

ZOSTAW ODPOWIEDŹ

Proszę wpisać swój komentarz!
Proszę podać swoje imię tutaj