Właściwy sposób odżywiania w wieku przedszkolnym ma duży wpływ na rozwój, sprawność fizyczną i emocjonalną dziecka. Przyzwyczajenia z okresu dzieciństwa wpływają również na sposób odżywiania w wieku dorosłym. Nieodpowiedni sposób jedzenia może powodować zaburzenia procesu wzrastania i rzutować na zdrowie w całym życiu.
Jakie produkty powinny wejść w skład pożywienia dzieci w wieku przedszkolnym
Wartość energetyczna całodziennej diety dziecka w wieku 4-6 lat powinna wynosić koło 1400 kcal. Pożywienie powinno dostarczać dziecku wszystkie składniki odżywcze, do których należą: węglowodany, białko, tłuszcze, witaminy, błonnik i składniki mineralne. Posiłki powinny być odpowiednio rozłożone w czasie i podawane o stałych porach. Liczbę posiłków spożywanych w ciągu dnia przez dziecko należy dopasować także do ilości posiłków spożywanych w domu. W całodziennej diecie dziecka trzeba zastosować mleko i jego przetwory, jaja, chude mięso i wędliny, produkty zbożowe z pełnego przemiału, masło, oleje oraz świeże warzywa i owoce. Odpowiednia dieta dziecka jest nieodłącznie związana ze zdrowym stylem życia, dlatego zachęcamy do skorzystania z dzieciecaakademiadietetyczna.pl.
Często spotykane błędy żywieniowe u dzieci w wieku przedszkolnym
Popularne błędy żywieniowe rejestrowane w żywieniu dzieci w wieku przedszkolnym to zazwyczaj małe ilości warzyw, szczególnie z zawartością karotenu oraz zawierających witaminę C. Niewystarczające spożywanie produktów będących źródłem wapnia, takich jak mleko, sery, jogurty i kefiry. Jedna szklanka mleka pokrywa aż 1/4 zapotrzebowania organizmu dziecka na wapń. Z kolei nadmiar słodyczy w diecie zawierających sacharozę i inne cukry, może wpływać niekorzystnie na wchłanianie niektórych składników mineralnych, np. cynku i żelaza. Spożywanie dużej ilości słodkich napojów i soków prowadzi do powstawania otyłości i próchnicy.
Zalecenia kształtujące prawidłowe nawyki żywieniowe u dzieci
- Dbanie o to, aby każdy posiłek był wyjątkowym wydarzeniem, kształtowanie prawidłowych wzorców związanych z jedzeniem powinno opierać się na jak najczęstszych wspólnych posiłkach w gronie rodzinnym. Dzieci w wieku przedszkolnym powinny być uczone właściwych wzorców zachowania przy stole oraz cieszyć się na myśl o wspólnych posiłkach.
- Wiedza na temat zdrowego żywienia powinna być czerpana z wiarygodnych źródeł, zazwyczaj wspólne przygotowywanie posiłków może być okazją do korygowania nieprawidłowych zachowań żywieniowych, szczególnie pochodzących ze środków masowego przekazu oraz reklam, chodzi o słodkie i słone przekąski oraz słodkie produkty mleczne.
- Powinniśmy zapewnić dzieciom dostęp do zdrowych przekąsek pod postacią warzyw i owoców.
- Musimy również monitorować wskaźnik wagi ciała dziecka i regulować kaloryczność potraw, ale to dziecko powinno decydować, ile chce zjeść. Nadmierna presja wpływa negatywnie na naturalny mechanizm kontroli łaknienia.