Jakie właściwości posiada pierzga pszczela?

Miód to najbardziej znany i powszechnie stosowany produkt pochodzenia pszczelego. Nie jest to jednak jedyne miejsce, w którym można znaleźć cenne składniki odżywcze, witaminy i minerały. Pierzga pszczela jest również atrakcyjna dla organizmu człowieka. Warto przyjrzeć się im bliżej i poznać historię pszczelich uli, aby jak najlepiej wykorzystać ich dobroczynne właściwości. Przyjrzyjmy się im bliżej i dowiedzmy się więcej o ich historii.

Czym jest pierzga?

Pierzga, inaczej obnóża pyłku kwiatowego lub obnóża pyłkowe, jest naturalnym produktem pszczelim. Stanowi zakonserwowaną formę pyłku kwiatowego. W skład tej mieszanki wchodzi również pyłek kwiatowy oraz mleczko pszczele. Jest ono wytwarzane z wydzieliny przez pszczoły z ich gruczołów ślinowych.

Pszczoła w ulu ubija mieszankę, a następnie zamyka ją woskiem w komórkach plastra miodu, aby uniemożliwić dostęp powietrza do komórek. Mieszanka pozbawiona jest wówczas tlenu i ulega fermentacji mlekowej. Staje się dobrze zakonserwowaną masą, która może być łatwo strawiona i przyswajalna. Stanowi źródło pokarmu dla pszczół, zwłaszcza jesienią i wczesną wiosną, gdy jest mało kwiatów.

Pierzga pszczela – właściwości lecznicze

Choć właściwości pierzgi są podobne do pyłku kwiatowego, to jest ona skuteczniejsza i szybciej się wchłania. To doskonały produkt wzmacniający organizm jesienią i zimą.

Jest też dobrym środkiem pobudzającym apetyt i trawienie. Dlatego też często stosuje się go w okresie rekonwalescencji po ciężkiej chorobie. Pomaga uszczelnić naczynia krwionośne i zmniejszyć ryzyko wystąpienia nadciśnienia.

Pierzga pszczela może być stosowana jako naturalna multiwitamina. Jest bogaty w: witaminy B, C, A i PP, E, kwas foliowy. Zawiera również miedź, cynk, mangan i selen.

Jest dobrym źródłem aminokwasów siarkowych, które są budulcem włosów i paznokci. Wspiera zdrowie jelit i ma właściwości antybakteryjne. Powinny go stosować osoby z dolegliwościami żołądkowo-jelitowymi, takimi jak zespół jelita drażliwego. Jest dobry na anemię, zmęczenie, wyczerpanie zarówno psychiczne jak i fizyczne.

Jakie są najlepsze sposoby na stosowanie pierzgi?

Pierzgę można spożywać w postaci roztworu. Wystarczy zalać granulki wrzącą wodą i pozostawić na noc. Napój jest gotowy, gdy zamieszasz go rano. Pierzgę pszczelą można również dodawać do herbat lub soków. Więcej na ten temat można znaleźć tutaj:domiuroda.pl/pierzga-pszczela-właściwości-zastosowanie. 

Skutki uboczne stosowania pierzgi pszczelej

Pierzga pszczela jest całkowicie naturalnym, organicznym produktem wytwarzanym przez pszczoły. Nie ma on żadnych skutków ubocznych. Znajduje szerokie zastosowanie w wielu dziedzinach i dlatego jest tak popularny.

Jedyną rzeczą, która sprawiłaby, że pierzga pszczela nie nadawałaby się do użytku, jest choroba. Należy uważać, jeśli jest się uczulonym na produkty wytwarzane z pszczół. Pierzga pszczela ze względu na swoje kwiatowo-nektarowe źródło może uczulać tak samo jak miód. Nie jest jednak niebezpieczna dla diabetyków jak miód.

ZOSTAW ODPOWIEDŹ

Please enter your comment!
Please enter your name here