Nie każdy jest wirtuozem kuchni, podobnie jak nie każdy ma czas na naukę gotowania skomplikowanych dań. Szczególnie wśród studentów, często zajętych swoim życiem, często brak czasu i chęci na gotowanie. Z tego względu warto poznać kilka prostych dań obiadowych, które wykonasz nawet po męczącym dniu na uczelni.
Pomysły na proste obiady
- domowa tortilla z kurczakiem i warzywami,
- leczo z mięsem mielonym,
- placki z cukinii.
Jednym z najciekawszych dań są tutaj placki z cukinii. Nie podpasują one każdemu, jednak są świetną alternatywą dla popularnych placków ziemniaczanych. Do tego są proste w przygotowaniu i bardzo zdrowe. Ich dodatkową zaletą jest możliwość przygotowania ich w dwóch wersjach: na słodko i na słono.
Przepis na placki z cukinii
Składniki na placki z cukinii:
- 1 cukinia
- 2 jajka
- 6 łyżek mąki pszennej
- sól
- pieprz lub cukier puder
Cukinię należy obrać ze skór i zetrzeć na grubych oczkach tarki (na cienkie jest zbyt wodnista i się rozleci). Następnie należy ją wymieszać z roztrzepanymi jajkami i mąką. Jeśli przygotowujesz wersję na słodko, należy dodać jedynie drobną szczyptę soli. Z kolei wersji słonej można sypnąć jej nieco więcej, a także dodać do masy szczyptę pieprzu. Wszystkie składniki należy dokładnie wymieszać łyżką. Później już wystarczy je usmażyć na dobrze rozgrzanym oleju lub oliwie z oliwek. Szybki i pyszny obiad gotowy!
Łatwe obiady na cały tydzień
Dobrym pomysłem dla osób zapracowanych jest przygotowanie obiadów na cały tydzień podczas wolnego weekendu. Wcale nie musisz gotować wielkiego garnka zupy czy przygotowywać wymyślnych potraw. Istnieje dużo pomysłów na tanie i bardzo proste obiady, które nawet odgrzane będą świetnie smakować.
Pomysły na łatwe obiady do przygotowania na później:
- spaghetti z sosem bolońskim,
- pierogi ze słodkim twarogiem albo z mięsem,
- fasolka po bretońsku.
Przechowywanie przygotowanych wcześniej obiadów
Zanim schowasz przygotowany na później obiad do lodówki, musisz go koniecznie wystudzić. Najlepiej zrobić to jeszcze, gdy danie znajduje się w garnku czy na patelni. Dopiero, gdy potrawa będzie już zimna, możesz ją przełożyć do wybranego pojemnika, najlepiej zamykanego: plastikowego pudełka na żywność (idealny do spaghetti) lub słoika (świetny do fasolki). Z kolei podczas przygotowywania większej partii pierogów wystarczy wkładać ich wybraną ilość do foliowych woreczków, zakręcić je lub zawiązać, a następnie schować do zamrażarki. Musisz przy tym pamiętać, że pierogi do zamrożenia nie mogą być surowe! Trzeba je wcześniej wrzucić na krótko do gorącej wody.
Więcej pomysłów na łatwe obiady: https://wingsofquality.eu/recipes/szybki-obiad-trzy-przepisy-na-dania-miesne-ktore-przyrzadzisz-w-ekspresowym-tempie/