Miłośnicy kawy zdecydowanie powinni zainwestować w ekspres do przygotowania tego napoju. Na rynku dostępne są różne rozwiązania, które warto dobierać pod kątem funkcjonalnym oraz preferencji smakowych, dotyczących samej kawy. Jakie są warianty i czym się charakteryzują? 

Modele przelewowe

Często spotykane są ekspresy do kawy przelewowe, w przypadku których napój jest dość podobny do takiego uzyskiwanego z zalania wrzątkiem zmielonych ziaren, lecz nie ma oczywiście problemu związanego z fusami. Takie urządzenie posiada zbiornik na wodę, pojemnik na kawę i filtr. Po uruchomieniu sprzętu, wrzątek jest dozowany i przesącza się przez kawę do umieszczonego niżej dzbanka, po drodze przechodząc oczywiście przez filtr. Pod dzbankiem z reguły znajduje się również płyta grzewcza, podtrzymująca temperaturę napoju. Takie modele nie są zbyt drogie i pozwalają przygotować dużą ilość kawy, która może też pozostawać gorąca nawet przez kilka godzin. To zatem dogodne rozwiązanie do wielu domów, choć przy tej metodzie parzenia, sam napój nie jest najwyższej jakości. 

Warianty ciśnieniowe

Jak sama nazwa wskazuje tutaj parzenie odbywa się pod wpływem ciśnienia, co pozwala wydobyć z ziaren znacznie więcej smaku. Takie ekspresy do kawy występują w kilku wariantach. Tradycyjnym rozwiązaniem są kawiarki, stosowane do przygotowania tradycyjnej, włoskiej kawy. Urządzenie stawia się na kuchence na niewielkim ogniu. Skutkiem jest aromatyczny napój, lecz przy tej metodzie nie przygotuje się jego dużej ilości i całość jest czasochłonna, a wymaga też potem starannego czyszczenia elementów ekspresu. Innym wyborem są ekspresy do kawy kolbowe, a więc półautomatyczne. W tym przypadku stosuje się świeżo zmielone ziarna lub specjalne kapsułki. Takie urządzenia posiadają kolbę z sitkiem, gdzie umieszcza się odpowiednią ilość zmielonej kawy, którą trzeba dobrze sprasować. Są to zwykle tańsze z modeli ciśnieniowych, natomiast wiele osób docenia sam rytuał parzenia napoju. Wreszcie można postawić na w pełni automatyczne modele, w których uzupełnia się tylko wodę i umieszcza w urządzeniu kapsułkę lub saszetkę z kawą. Po uruchomieniu ekspresu, ten sam przygotuje już określony napój. Dodatkowo można wtedy przygotować różne rodzaje kawy, w tym także od razu takie z mlekiem. Są one proste i wygodne w obsłudze, lecz dość drogie. Jeszcze droższe będą warianty automatyczne z wbudowanym młynkiem, do których wrzuca się całe ziarna kawy, które są na świeżo mielone przez samo urządzenie. 

Opcje kombinowane

Wreszcie na rynku można też znaleźć ekspresy do kawy kombinowane, a więc posiadające dwa oddzielne elementy zaparzające – jeden ciśnieniowy, a drugi przelewowy. Możliwe jest zatem przygotowanie napoju na dwa sposoby. Jest to wygodne pod względem tego, że raz można przygotować choćby jedną porcję espresso, a innym razem sięgnąć po cały dzbanek świeżo zaparzonej kawy, choćby podczas wizyty gości. Takie modele często posiadają też dodatkowe funkcje, pozwalające na regulowanie mocy naparu czy wyposażone są w dyszę do spieniania mleka. 

ZOSTAW ODPOWIEDŹ

Proszę wpisać swój komentarz!
Proszę podać swoje imię tutaj