Profesjonalne wyposażenie kuchni powinno być przede wszystkim maksymalnie funkcjonalne. Trudno sobie wyobrazić, żeby osoby, które spędzają od kilku do kilkunastu godzin na przygotowaniu posiłków, musiały dodatkowo radzić sobie z niewygodnymi urządzeniami kuchennymi. To dotyczy zarówno piekarników, okapów czy lodówek, jak i baterii. Jak wybrać te ostatnie?
Bez względu na to, czy prowadzi się restaurację, bar szybkiej obsługi, stołówkę, czy po prostu wiele godzin tygodniowo spędza się w kuchni, bo gotowanie traktuje się jak prawdziwą pasję, przy wyborze urządzeń warto wziąć pod uwagę wygodę użytkowania i czyszczenia. Wyposażenie kuchni gastronomicznej to zazwyczaj spory wydatek, dlatego jego zakup powinien być przemyślany. Czym się kierować przy poszukiwaniach baterii zlewozmywakowej?
Wygoda użytkowania
Zacznijmy od poruszanego już kryterium, czyli łatwości użytkowania. Profesjonale wyposażenie kuchni musi umożliwiać m.in. szybkie napełnienie wodą bardzo dużych garnków i ich wygodne umycie. Jeżeli kuchenka znajduje się niedaleko zlewozmywaka, najlepszym rozwiązaniem jest montaż baterii kuchennej z wyciąganą wylewką. Dzięki temu wodę można dolewać nawet wtedy, gdy garnek stoi bezpośrednio na palniku, co pozwala uniknąć konieczności przenoszenia kilkudziesięciu kilogramów z miejsca na miejsce. Baterie z wyciąganą wylewką lub prysznicem przydają się również przy myciu warzyw i owoców oraz czyszczeniu np. patelni, które nie mieszczą się w komorze zlewozmywaka.
Wyposażenie gastronomii może uwzględniać również nowoczesne rozwiązania. Szukasz baterii z czujnikiem ruchu pozwalającym na uruchomienie strumienia wody? Takie urządzenia sprawdzają się wtedy, gdy wielokrotnie myje się np. dłonie. Pozwalają jednocześnie na oszczędzanie wody – woda leci tylko kiedy jest potrzebna – oraz wpływają na wygodę użytkowania – nie ma konieczności dotykania baterii brudnymi rękoma.
Gdzie kupić profesjonalne wyposażenie gastronomii? Kuchnia: wyposażenie i akcesoria znajdziesz m.in. tu: https://comitor.pl
Odporność i łatwość czyszczenia
Wyposażenie kuchni, w której na co dzień gotuje się kilkadziesiąt czy kilkaset porcji dań musi spełniać jeszcze jedno kryterium – być wytrzymałe. Warto dopłacić za baterie ze specjalistycznymi powłokami, które nie tylko są odporne na zarysowania i uszkodzenia mechaniczne, jakie mogą się zdarzać bez względu na zachowaną ostrożność, jak i ułatwiają utrzymanie urządzeń w czystości. Jeżeli jednak nie chce się podnosić kosztów wyposażenia kuchni, można kupić standardowy model chromowany. Bardzo dużą zaletą chromu jest w tym wypadku zabezpieczenie przed korozją.
Zminimalizowanie zużycia wody
Pozostaje jeszcze jedna kwestia, o której już częściowo wspomniano – ograniczenie zużycia wody. Profesjonalne wyposażenie kuchni powinno uwzględniać oszczędność zastosowanych rozwiązań. W przypadku gastronomii, gdzie rachunki są bardzo wysokie, warto zrobić wszystko, żeby nieco zmniejszyć koszty. Efektywnym sposobem będzie zakup baterii zlewozmywakowej z czujnikiem ruchu lub klasycznej, ale z głowicą oszczędzającą wodę. Podstawa to perlator, jednak to nie wszystko. Można poszukać modelu, który w zależności od ustawienia dźwigni uruchamia tylko zimną wodę. Tym samym nie płaci się za jej podgrzanie wtedy, gdy nie ma takiej konieczności.