Pożywna przekąska w ciągu dnia, przystawka przed głównym daniem czy przekąska na imprezę – w każdej z tych sytuacji sprawdzi się szybka tortilla z łososiem. Przygotowanie dania zajmie Ci maksymalnie kilka minut i nie będziesz potrzebował skomplikowanych składników. Cała istota przepisu opiera się na dobrej jakości rybie, gdyż to ona gra tu pierwsze skrzypce. Zobacz, jak zrobić roladki z tortilli z łososiem w roli głównej.

Tortilla z łososiem – lista składników

Dania z rybą wcale nie muszą być skomplikowane i czasochłonne w przygotowaniu. Nie muszą być także przyrządzane na ciepło, czego przykładem jest tortilla z łososiem. To szybka przystawka, która może stanowić ciekawszą alternatywę dla tradycyjnych koreczków lub kanapek na imprezę. Zawinięte w pszenny placek składniki sprawdzą się też w roli lunchu do pracy czy drugiego śniadania w szkole.

Tortilla z łososiem stwarza też nieograniczone możliwości eksperymentowania z dodatkami, aby stworzyć kompozycję, która będzie najbliższa Twoim gustom smakowym. My proponujemy sprawdzony przepis bazujący na łososiu MOWI wędzonym na zimno oraz dodatkach, które podkreślą smak i dodadzą daniu kolorów. Czego będziesz potrzebował do przygotowania pożywnych roladek?

  • 3 szt. tortilli,
  • 150 g łososia wędzonego na zimno MOWI,
  • 200 g serka śmietankowego,
  • 150 g mieszanki sałat,
  • 1 ogórek,
  • 1 pomidor,
  • 1 papryka.

Do przygotowania tortilli z łososiem możesz użyć ulubionych warzyw według własnego uznania. Zamiast serka śmietankowego możesz też użyć zwykłego twarogu lub sera typu feta. W tej wersji świetnie skomponuje się ze szpinakiem oraz oliwkami i trafi w gust miłośników kuchni śródziemnomorskiej.

Tortilla z łososiem – sposób przygotowania

Przygotowanie tortilli z łososiem jest równie proste co zrobienie kanapek. Zamiast pszennych placków możesz wykorzystać domowe naleśniki, gdyż w tej wersji danie także wyjdzie doskonałe. Jak zrobić tortille z łososiem na zimno?

  1. Wystarczy, że posmarujesz placki kremowym serkiem, położysz na nich plastry łososia wędzonego na zimno oraz dodasz pokrojone wcześniej warzywa.
  2. Całość zawiń i pokrój na równe porcje, jeżeli chcesz serwować tortillę w formie roladek.
  3. Opcjonalnie możesz wstawić danie do lodówki na 2-3 godziny i wyjąć bezpośrednio przed podaniem.

My proponujemy przystawkę w wersji na zimno, ale modyfikując delikatnie przepis, możesz z niej zrobić pożywne danie obiadowe. Na stronie http://mowisalmon.pl/ znajdziesz porcje łososia wędzone na gorąco. Podziel je na mniejsze kawałki, zawiń w tortillę i usmaż na niewielkim ogniu. Zamiast świeżych warzyw wykorzystaj wcześniej podduszoną paprykę, cebulę i pomidorki koktajlowe jako farsz do tortilli. W tej wersji jako alternatywa dla serka śmietankowego sprawdzi się zielone lub czerwone pesto do posmarowania placka. Po podgrzaniu podawaj tortillę z łososiem z miksem sałat skropionych oliwą, sokiem z cytryny i ulubionymi przyprawami do sałatek.  Danie możesz modyfikować według własnego pomysłu, zmieniając składniki lub wzbogacając je o inne dodatki.

Smacznego!