Zastawa stołowa należy do niezbędnych elementów wyposażenia każdej kuchni. Służy ona do serwowania posiłków, a także jest wykorzystywana podczas przyjęć lub rodzinnych uroczystości. Jeśli starannie ją dobierzemy, to podane na niej dania sprawią przyjemność także dla oczu. Jaki zatem komplet obiadowy warto posiadać w we własnym domu? Na jakie jego walory zwrócić uwagę podczas zakupu?

Z czego się składa zastawa stołowa?

Pełna zastawa stołowa zwykle składa się z talerzy obiadowych, talerzyków deserowych i głębokich talerzy na zupy lub makarony. Do tego dochodzą miski bulionówki, półmiski, waza oraz sosjerka. Niektóre zestawy są dodatkowo wyposażone w filiżanki ze spodkami, cukiernice, mleczniki oraz dzbanki. Komplety obiadowe można podzielić na dwie grupy. Pierwsza z nich, to naczynia, których używamy na co dzień. Druga grupa jest wykorzystywana tylko podczas uroczystych kolacji, przyjęć, czy szczególnych rodzinnych spotkań. Czym powinien się wyróżniać reprezentacyjny zestaw obiadowy?

Poręczność i trwałość – cechy dobrego serwisu obiadowego

Na szczególne okazje wybiera się serwis dla 12 osób. Tego typu naczynia mogą wymagać dodatkowego dokupienia niektórych elementów. Gdy spodziewamy się większej liczby gości, niezbędne będą sosjerki i półmiski. Natomiast codzienny komplet obiadowy powinien być solidny i odporny na uszkodzenia. Dla małej rodziny wystarczy kilkuosobowy zestaw. Przy wyborze codziennej zastawy należy zwrócić szczególną uwagę na jej poręczność w użytkowaniu. Poza tym ważny jest materiał, z jakiego powstała. Jaki jego rodzaj będzie odpowiedni?

Porcelana – synonim luksusu

Zastawa z porcelany jest zaliczana do naczyń z górnej półki. Możesz ją kupić na stronie: https://kuchnioland.pl/pol_m_Zastawa-Stolowa_Serwisy_Obiadowe-248.html. Nie tylko wizualnie jest elegancka, ale zawsze kojarzy się z luksusem i podniosłą atmosferą. Ponadto jest niezwykle wytrzymała i odporna na zarysowania i oddziaływanie kwasów. Do jej niekwestionowanych plusów należy zaliczyć fakt, że jest nienasiąkliwa. Dlatego bez obawy możemy w niej podawać na przykład potrawy z kurkumy czy buraki. Większość naczyń z porcelany można zmywać w zmywarkach. Wyjątkiem są komplety obiadowe ze zdobieniami

Zastawy obiadowe na każdą kieszeń

Dużą popularnością cieszą się zastawy ze szkła hartowanego. Niektóre są przezroczyste inne przyciemniane lub barwione. Serwis obiadowy z tego materiału jest niezwykle wytrzymały na uszkodzenia mechaniczne, kwasy czy różnice temperatur. W razie poważnego uszkodzenia naczynie rozpada się na drobne kawałki. Dzięki temu zagrożenie skaleczeniem staje się minimalne. Warto też wspomnieć o innym materiale. Komplet obiadowy z fajansu jest bardzo podobny do porcelany i świetnie ją imituje. Różni się od niej gorszą jakością materiału i – co się z tym wiąże – niższą ceną. Poza tym porcelana jest jasna, natomiast fajans ma barwę białą lub jasnokremową. Niemniej fajans jest dobrym materiałem na zastawę stołową.

ZOSTAW ODPOWIEDŹ

Proszę wpisać swój komentarz!
Proszę podać swoje imię tutaj